BENİM SIRRIM:



















Benim sırrım: Tam da benim konuşma stilimle,







bazen içinde hikaye ve ne yalan söyleyeyim bazen de dedikodularla bir tutam







lezzet fırtınası yaratmak! ;)























8 Şubat 2016 Pazartesi

Boeuf Bourguignon

Yemek kursuna gitmeden once bildigim bir yemek degildi, ama nedense iste bu dedim! Yillardir aradigim tarifi buldum sanki, biryerlerde tatmistim, tadi damagimda kalmisti, ama sorsalar hicbir fikrim yoktu.. Kokusunda, aromasında, tadinda bir eskilik ve klasiklik, bir şölen var, bir ağırlık ve asalet var.. Çok eski bir Fransız tarifiymiş, ayni zamanda Julia Child'in da kitabinda yer alan bir tarif.. Muhtemelen yapa yapa ogrenecegim ve ezbere bilecegim..

Cok sik bir yemek, tek basina da servis edilebilir, arastirdigimda hafif garniturlerin veya papardellenin ustunde de servis edilebilir.. Ama genelde tek basina servis edilebilen bir ana yemek.

Malzemeler:
400 gr dana kol
1 adet buyuk boy beyaz sogan
2 adet orta boy havuc
1 adet defne yapragi
1 corba kasigi domates salcasi
500 ml et suyu
500 ml kirmizi sarap
tuz
4-5 kasik riviera zeytinyagi

Eti once buyuk buyuk (genelde gulas diye bilinen yemekteki boyd, kusbasidan buyuk; 2 -3 kusbasinin birlesimi buyuklugunde).
Diger taraftan soganlari soyup yine buyuk buyuk (Biz Turklerin pek alisik olmadigi yemeklik boyunda:)), havucu da ayni sekilde buyuk buyuk resimde gorulen sekilde dograyip hazir edin.
Tavayi en kuvvetli atese koyup tavanin tabanini kaplayacak sekilde riviera zeytinyag koyun. Sicak yemeklerde sizma olmaz her zaman riviera kullanin. Tava iyice isininca etleri muhurleme dedigimiz teknikle kizartin. Kahverengi olduktan sonra yani 2-3 dakika her yeri kizardiktan sonra tavadan bir tabaga alin. Etleri muhurlerken yine bizim alisik oldugumuz sekilde etlerin ustune kasik veya spatula ile bastirmayin, suyunu cikarmaya calismayin:)
Tavadaki fazla yagi yani yanmis yagi suzun, ancak yine lezzetin aromanin gecisini saglamak icin ayni tavada kalan yaga soganlari atarak pembelestirin. Ardindan salcayi ekleyin.
Onceden hazirlanmis et suyunu ekleyin. ( Et suyu icin 1 lt suya 1 adet bulyon atabilir ve hazir edebilirsiniz ama en guzeli kahverenkte olan ve gercekten etlerin ayrica pistigi suyu saklarsaniz bu gibi durumlarda kullanabilirsiniz)
Ardindan hemen kirmizi sarabi ekleyin. Kirmizi sarapla ilgili bildigimiz genellikle bu tarz yemekler icin ucuz sarap almakti ancak sunu ogrendim ki ucuz etin yahnisi olayi:) Tamam bir corvus sarap almayin ama yine de icimi guzel orta kalite bir sarap kullanmak yemegin lezzetini arttiracaktir.
Ve en sonunda kalin kalin kesilmis havuclari ekleyin. Tuz ve defne yapragini da tencereye koyun ve tencerenin kapagini kapatin. Kaynamaya basladiktan sonra tencerenin altini kisip 2 saat kadar etler yumusayana kadar pisirin. Yumusamadiysa daha da pisirebilirsiniz.
Neredeyse icerisinde 1 lt olan sivi zaten buharlasip yarisina kadar inecek.

Enfes bir yemek; cok klasik bir tarif..

Yaninda papardelle gercekten guzel olur, ya da baguette ekmek ile servis edilebilir.

Internette google'layinca muhtemelen binlerce resim cikiyor, bir ben bilmiyormusum:)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder